RSS
Imagine

Zabaglione

29 Iun

Originar din vechea Veneţie, zabaglione, cunoscut şi sub numele de sabayone, este un desert clasic italian, foarte popular şi în ţările Americii de Sud (Venezuela, Columbia, Argentina şi Uruguay). Baza primară a acestui desert, gălbenuşurile de ou amestecate cu zahăr sunt aromate cu vin dulce-aromat Marsala sau Proseco (vin spumant). O spumă de vin, un desert simplu şi atât de rafinat…

Vom folosi in aceasta retata Vin Marsala. Vinul de Marsala a primit denumirea de la oraşul Marsala, din Sicilia. Principalele soiuri din care se obţine sunt: Inzolina, Cattarato bianco, Damaschina di Palermo, Grilo etc. Strugurii se culeg la supramaturare, fără însă să fie stafidiţi. Din aceste soiuri se obţin trei produse: vinul principal alb, mustul alcoolizat (Sifon) şi mustul concentrat (Cotto). Vinul alb se produce după tehnologia vinurilor albe seci şi are tăria alcoolică de 15-16% vol. Sifonul se prepară din struguri stafidiţi. Mustul obţinut se toarnă în butoaie, în care în prealabil s-a introdus alcool până s-a umplut 1/4 din capacitatea recipientului. Tăria alcoolică a sifonului trebuie să fie de circa 20-25% vol., iar conţinutul de zahăr de 10%. Cotto se prepară din must sulfitat prin încălzirea lui la foc deschis, în cazane mari de aramă. Conţinutul său de zahăr este de 65-70%. Marsala se prepară prin cupajarea vinului alb de bază, a Cotto-ului şi a Sifon-ului. În funcţie de cantitatea de Sifon şi de Cotto, se obţin diferite mărci de Marsala. Amestecul obţinut se omogenizează, se condiţionează şi stabilizează. Vinul se maturează în butoaie de stejar, timp de 4 luni până la 5 ani, în funcţie de marcă. Se prepară Marsala vergini, Marsala superiori, Marsala fine şi Marsala speciali. În general, vinurile tip Marsala au 16-18% vol. alcool şi 100-120 g/l zahăr.

Ingredientele de care avem nevoie:

– 6 galbenusuri

– 50 g zahar cristal

– 180ml vin Marsala

– putina coaja de lamaie

– continutul de la jumatatea unui baton de vanilie

– un varf de cutit de scortisoara

– un cosulet de fructe de padure (capsuni taiate in jumatati, afine)

– biscuiti

– 170 g frisca

Intr-un bol de sticla amestecam galbenusurile cu zaharul, cu jumatate din cantitatea de vin Marsala, un varf de cutit de scortisoara si continutul unei jumatati de baton de vanilie. Punem bolul deasupra unui vas cu apa adusa la fierbere (gatim la belle Marie). Amestecam crema cu ajutorul unui tel. Temperatura compozitiei nu trebuie sa depaseasca 70-80 gr Celsius. Nu vreau sa gatesc rapid acest preparat ci vreau sa amestec pana cand crema devine pufoasa si isi schimba culoarea. O gatim aproximativ 15-20 de min pana obtinem o crema aerata. Ca sa ma conving ca este gata folosesc un truc. Cu ajutorul telului desenez in compozitie o fundita. Daca pot incheia fundita si nu se lasa desenul la fund atunci stiu ca este gata.

Racim compozitia treptat asezand bolul pe o punga de gheata. Daca nu racim compozitia la adaugarea celorlalte ingrediente riscam sa obtinem o crema taiata. Racim timp de 1 min 1 min si jumatate. Repetam trucul cu fundita.

Adaugam frisca batuta si amestecam usor cu ajutorul unei spatule pentru a obtine o compozitie usoara si aerata.

Radem si putina coaja de lamaie, adaugam inca o mica cantitate de vin Marsala, amestecam si ne pregatim pentru prezentarea minunatului desert.

Pentru prezentare imi place sa folosesc doua pahare de vin (pahare mari). Pe fundul paharului maruntim biscuitii (puteti folosi orice tip de biscuite), adaugam doua trei linguri de vin Marsala. Adaugam compozitie din bol (aprox sa acopere un sfert din pahar). Adaugam din nou un strat de biscuiti, capsuni taiate in jumatati, afine, putin vin Marsala si din nou compozitie din bol. Apoi la sfarsit adaugam din nou biscuiti, capsuni, afine si vin Marsala.

Se poate servi ca atare insa eu recomand sa lasam la frigider timp de 1.5-2 ore.

Dupa ce scoatem din frigider radem putina ciocolata neagra pentru un gust mai special si pentru design.

Usor de realizat si cu un gust demential,

Va urez Pofta Buna!!!!!!!!!

Anunțuri
 
Un comentariu

Scris de pe 29 Iunie 2012 în Retete dulciuri

 

Etichete:

Un răspuns la „Zabaglione

  1. melania

    17 Iulie 2012 at 12:04

    de asta vreau:)

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: