RSS

Primele muraturi, gogosarii

19 Sep

Cum toamna bate la usa a venit si momentul in care trebuie sa ne ocupam de camara.. cum la frigider deja stau asternute in liniste vinetele coapte, ardeii capia, visinele am decis sa incep sa pun la borcan si muraturile pentru iarna… am dat o tura prin piata si gasind gogosari frumosi am decis sa achizitioneze 7 kg. Am cumparat un litru de otet de topoloveni pentru ca este verificat si foarte bun, foi de dafin, boabe de mustar, doua radacini de hrean, cativa morcovi si o punca de sare pentru muraturi.

Ajungand acasa am spalat foarte bine gogosarii si i-am taiat in jumatati si in sferturi. Am spalat bine borcanul de 5 Kg si am pus pe fundul borcanului hreanul curatat si taiat rondele impreuna cu boabele de mustar. Intr-o cratita am amestecat otetul impreuna cu 300 grame zahar, cu 3 linguri de sare de muraturi, cu o jumatate de cana de apa, un sfert de cana de ulei, 5-6 foi de dafin, cateva boabe de mustar iar toata aceasta solutie este pusa pe aragaz… cand ajunge la punctul de fierbere se pun gogosari si de sau intr-un clocot timp de 5-10 minute. Se lasa la racit si se aseaza cu grija in borcan iar la sfarsit se adauga solutia in care au fiert… solutia trebuie sa acopere gogosarii.. se sigileaza borcanul si se aseaza in balcon sau in camara ferit de lumina directa a soarelui..

Borcanul se poate desface la o luna sau cand incepe iarna si vor fii absolut deliciosi..

Urmeaza castravetii si gogosari umpluti cu varza si chimen:)

Anunțuri
 
4 comentarii

Scris de pe 19 Septembrie 2012 în Camara peste iarna

 

Etichete: ,

4 răspunsuri la „Primele muraturi, gogosarii

  1. bucatarascristian

    20 Septembrie 2012 at 07:49

    Nu ies moi, ca sa zic asa ies exact cum trebuie.. de acrii nici nu se pune problema pentru ca sunt gogosari pusi cu zahar.. am mai avut aceasta problema anuul trecut cand tot asa cineva cand a auzit proportia a crezut ca este o greseala insa cand i-a gustat s-a convins de gust… repet toate aceste retete sunt incercate si cine doreste sa le foloseasca este liber sa o faca…Toate cele bune

     
  2. Camelia Burneci

    20 Septembrie 2012 at 06:43

    Si nu ies moi daca ii fierbi atat? :-S (de acri nu intreb, pentru ca e chestie de gusturi)
    Si sa stii ca efectiv apreciez tentatia ta de a petrece timp in bucatarie 🙂 Nu multi o fac!
    Toate cele bune!

     
  3. bucatarascristian

    19 Septembrie 2012 at 11:32

    Buna.. in primul rand este o reteta proprie care este incercata de 10 ani de zile si niciodata nu a dat gres… nu am spus ca detin adevarul absolut insa aceasta este reteta mea pe care o folosesc si niciodata nu s-a intamplat sa nu iasa… s-a inteles probabil gresit, boabele de mustar nu s epun la fiert ci se pun impreuna cu hreanul pe fundul borcanului… nu trec prin proces de fierbere… dilutia este cea care trebuie iar timpul de fierbere al gogosariilor este cel mentionat… nu intru in categoria oameniilor care dau retete aiurea, eu chiar spun ceea ce pun de fiecare data fara a uita ceva…multumesc pentru felicitari..

     
  4. Camelia Burneci

    19 Septembrie 2012 at 10:19

    Apreciez efortul tau de a fi ca o furnicutsa, insa dupa parerea mea prea mult ai fiert la gogosari; zici 1 clocot, dar ii tii 5-10 min. Nu bun 😉
    Apoi, daca tot fierbi boabe de mustar in lichidul in care oparesti gogosarii, de ce mai pui pe fundul borcanului aceleasi boabe de mustar? In ceea ce priveste dilutia otetului (desi in bucatarie ma inspir din cartea de bucate)parca imi aduc a minte ca era ceva de genul 1 parte otet, 2 de apa. In rest, e super! Felicitari!!! 🙂

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: