RSS

Fasole batuta

07 Ian

Imagine

Pe vremea cand nu existau alte carti de bucate decat Sandra Marin si Silvia Jurcovan, pe vremea cand lumea nu isi facea atat de multe griji pentru silueta, pe vremea cand nu toate vedetele scriau carti de dieta si se autoproclamau modele de urmat in ceea ce priveste alimentatia, pe vremea cand nu eram bombardati cu tot felul de diete care mai de care cu nume cat mai pompoase noi toti mancam altfel.. mesele de sarbatori aratau altfel, meniurile cand aveam invitati erau pline de mancaruri grele (e drept) dar delicioase.. simteam ca mancam ceva si nu doar buruieni cu ceva zeama de lamaie.. Imi amintesc si acum cartea cu coperta albastra din care mama mea in fiecare weekend alegea si ne prepara ceva bun.. Pentru a retrai acele vremuri si pentru a simti din nou gustul unui aperitiv cu gust, am ales sa fac o salata de fasole batuta. Cum pe vremuri aceasta salata era preparata din fasolea noastra, crescuta la tara probabil ca si gustul ni se parea demential.. Ma duc in piata, pentru ca in nici un caz nu voi folosi fulgi de fasole sau fasole luata din supermaket si cauta o fasole cu bobul cat de cat rotund si de marime potrivita.. Cum fasolea era deja pusa in pungi de 1Kg, cumpar o punga, iau si o funie de usturoi cateva cepe si fuguta acasa.

Iau tuciul si las fasolea spalata la inmuiat in apa rece circa o ora. Apoi umplu cu apa cat sa acopere cam 2,3 degete peste cantitatea de fasole si dau fasolea in cloclot. Apoi arunca apa si pun din nou apa rece si iarasi la fiert. Eu intotdeauna la fasole schimb trei ape, adica  arunc primele doua ape. Foarte important fasolea o fierbem numai in apa, nu punem sare sau altceva. Dupa ce am aruncat a doua apa si umplem din nou ceaunul cu apa, adaugam la fiert alaturi de fasole doi morcovi potriviti, un sfert de telina si jumatate de ceapa toate taiate destul de marunt pentru a fierbe cat mai repede. Dupa ce a fiert luam un bob de fasole si il verificam daca e fiert, daca se sfarama cand il strivim intre degete. Aruncam toata apa si ne apucam sa pasam fie cu blenderul fie cu o presa speciala toata compozitia. Dupa ce am obtinut o pasta curatam cativa catei de usturoi; eu am ales sa folosec 5 catei de usturoi destul de mari dar depinde cat de pregnant doriti sa fie gustul de usturoi. Dupa ce l-am curatat il tocam marunt si incingem cateva linguri de ulei intr-o tigaie. Adaugam usturoiul  si lasam putin pe foc dar cu mare grija pentru ca nu dorim ca usturoiul sa capete acea culoare maronie. Cand uleiul impreuna cu usturoiul este incins il adaugam peste pasta de fasole frecand ca la maioneza. Amestecam tot uleiul din tigaie cu pasta de fasole si potrivim gustul de sare. Punem din nou tigaia pe foc adaugam cateva linguri de ulei si calim 3 cepe de marime potrivita. Dupa ce, ceapa devine moale adaugam si doua linguri de pasta de tomate si mai lasam pe foc 2 minute. Punem pasta de fasole intr-un castron si deasupra decoram cu ceapa calita in bulion. Se serveste cu paine proaspata si muraturi sau salata de ardei capia.

Va urez pofta buna!!!!!!!!!!

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: