RSS

Ciolan cu fasole la foc de soba

27 Aug

Dificultate reteta: 3/5;
Timp de preparare: aproximativ 120 de minute;
Imagine
Ciolanul cu fasole alaturi de traditionalele sarmale cu mamaliguta si nelipsitii papanasi reprezinta puncte fixe in gastronomia locala, mancaruri campenesti asa cum imi place mie sa le spun si ce ar fii un 1 Decembrie fara ciolanul cu fasole?!
Avantajele gatitului la soba cu lemne sunt imense, pornind de la gustul care este senzational, la placerea de a gati in aer liber, la avantajul curateniei in bucatarie plus alte multe chestii ma fac sa fiu fanul numarul 1 al gatitului la soba.
Imagine
Umbland prin supermarket intr-o zi torida de vara am gasit faimosul ciolan si in secunda doi mi-am si imaginat cat de bine ar arata o strachina de ciolan cu fasole.
Am cumparat un ciolan de aproximativ un kg si o jumatate de kg de fasole. Cantitatile sunt persoanale pentru ca imi place sa gasesc carnea printre boabele de fasole astfel incat dupa inlaturarea ciolanului sa raman cu aproximativ cantitati egale de legume si carne.
Pentru ca fasolea sa fiarba mai repede o putem lasa la umflat peste noapte (se lasa intr-o cratita cu apa rece cat sa acopere fasolea).
Punem apa la fiert si incepem sa fierbem fasolea; pentru a putea fii mai eficienti in timp ce fasolea fierbe intr-o cratita eu fierb apa si in a doua cratita pentru a scurta timpul de fierbere cand schimbam apele.. Cand fasolea a dat in clocot aruncam apa si punem fasolea in a doua cratita.. Sunt suficiente doua ape schimbate :).
Punem in acest timp si ciolanul la fiert cu un praf de sare. Il fierbem pana in momentul in care carnea se desprinde dupa os. Scoatem ciolanul din apa fiarta, pastram apa in care a fiert ciolanul pentru ca acolo avem tot sucul de la carne, si scoatem carnea de pe os.
In timp ce fasolea si ciolanul fierb pe soba fug repede in camara si caut un ceaun suficient de mare pentru a fierbe toate ingredientele in el. Merg in gradina si culeg doi morcovi, o telina mica, 5-6 cepe un ardei gras verde si unul kapia.
Curatam toate legumele si le taiem cubulete. Punem aproximativ 150 ml de ulei in ceaun si sotam ceapa, morcovul impreuna cu telina. Dupa 5 minute adaugam ardeii taiati fasii si carnea pentru a se rumeni un pic. Adaugam dupa cateva minute fasolea si cu ajutorul unui polonic adaugam zeama in care a fiert ciolanul cat sa acopere tot ce avem in ceaun. Adaugam o lingurita de seminte de chimen, paprika, boia de ardei dulce, 3 foi de dafin, sare, piper si lasam la fiert intreaga compozitie.
Imagine
Imagine
Trebuie sa avem grija ca foile de dafin sa le scoatem din ceaun dupa 20 de minute pentru ca mancarea sa nu devina amara. Din cand in cand mai adaugam un polonic din supa de carne. Lasam pe foc 45-60 de minute, cat timp este suficient pentru ca fasolea sa fie fiarta iar carnea frageda. Adaugam la sfarsit doua linguri de pasta de tomate si mai lasam 5 minute la fiert. Potrivim de sare mancarea si o putem servi alaturi de un ardei iute si castraveti murati pusi pe timpul verii.
Succes la gatit si sa aveti pofta!!!!!!!!!!!
Imagine
Imagine
 
Anunțuri
 
 

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: