RSS

Ciocolata de casa – cea mai buna!!

15 Noi

Imagine

Dificultate reteta:3/5;
Timp de preparare: 35 de min;

Nu cred ca exista fie copil, fie adult in lumea asta toata, care sa nu adore ciocolata.. In orice forma, fie ea ca este ciocolata alba, ciocolata neagra, eu unul o mananc la orice ora.. Ciocolata s-a dezvoltat enorm in ultimii ani pornind de la multitudinea de arome si combinatii ajungand astazi sa servim ciocolata cu piper, cu crema de iaurt etc. Ciocolata in forma sa bruta sau ciocolata aerata ne confera acea doza de bine, de satisfactie ca am servit un dulce delicios..

Am tot cautat o reteta de ciocolata de casa cum imi facea mie mama cand eram copil.. Nu am mai gasit la ea in caietul de retete, dar am gasit tot o „reteta ca la mama”, pe blogul Laurei Laurentiu.  Delicioasaaa! Eu am variat putin, am pus si niste nuci si migdale prajite 🙂 Dar fara prea multe cuvinte, :-), pentru o tava de ciocolata avem nevoie de:

  • 380 de grame de lapte praf (eu am avut o punga de lapte praf Dr Oetker)
  • 400 de grame de zahar
  • 130 de grame de unt cu 80% grasime
  • 130 ml de apa
  • 1 plic de zahar vanilat (Bourbon am avut eu)
  • 70 de grame de cacao neagra 
  • 100g nuci prajite
  • 50g migdale prajite

Punctul cheie si forte in acelasi timp la aceasta reteta este SIROPUL, asa ca fiti foarte atenti/atente. Este cel mai important pas pentru ca ciocolata sa fie reusita.

Deci, intai si intai se pun intr-o craticioara, la fiert, apa cu zaharul si zaharul vanilat. Stati langa el, nu plecati la televizor, ca mine.. Amestecati din cand in cand. Se incearca daca e legat cum trebuie, in felul urmator: il luam d epe foc, luam o picatura intre aratator si degetul mare  – atentie ca frige rau – si daca se intinde un fir subtire intre degetele departate, inseamna ca siropul e suficient de legat, putem merge mai departe. Cu cat siropul va fi mai legat, cu atat ciocolata va fi mai densa si tare, o putem taia usor. Daca oprim fierberea mai devreme un pic, cand consistenta siropului e mai lichida, atunci si ciocolata va fi mai moale.

Buuun, continuam deci. Dupa ce siropul s-a legat si l-am dat deoparte de pe foc, punem in el untul taiat cubulete, sa se topeasca. Lasam un pic sa se racoreasca si punem tot peste laptele praf si cacaua pe care le-am cernut in prealabil intr-un castron maricel.

Imagine

Adaugam si nucile si migdalele prajite si racorite. Amestecam bine bine cu o lingura de lemn, ca sa se  incorporeze bine toate.  Daca va iese mai tare, puteti sa il framantati pe masa de lucru. 

Imagine

 

Am turnat toata compozitia intr-o tava tapetata cu unt si faina si a iesit asa frumos.. 🙂

Imagine

Imagine

 

O putem lasa la racit, la racoare, in balcon  – ca e suficient de rece acum – si apoi o putem muta in frigider.

Ciocolata-i gata! POFTA BUNA!!!!!!!

Imagine

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 15 Noiembrie 2013 în Retete dulciuri

 

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: